Till skillnad från de flesta skräckfilmer
har polarexpeditionerna ägt rum i verkligheten.
Det har varit vidrigt, jävligt och otäckt i verkligheten och det ger ju
ytterligare en dimension.
Det är inte de moderna polaräventyrarnas färder jag läser om; de som har tillgång till mobiltelefoner, radio, GPS och räddningshelikoptrar. Inte för att jag tror att de resorna är någon promenad i parken heller men det är helt enkelt inte samma sak som det var förr.
Det är inte som att bli avsatt på en plats i detta helveteslandskap, övervintra i blåsten och mörkret, ta sig över ett större område med oberäknelig is, för att bli upplockad av sitt fartyg igen på annan plats. Det är uppgjort att skeppet ska vänta till ett visst datum och det finns inga kontaktmöjligheter mellan expeditionen och skeppet, så det gäller att hinna fram i tid. Det gäller att hålla sig vid liv under tiden. Det gäller också att skeppet inte har sjunkit på vägen. Har det gjort det är det bara att försöka överleva tills något tycker att det är dags att skicka ut en räddningsexpedition. Det går inte att ringa hem och begära hjälp.
Det kanske kan ifrågasättas detta att man använder sig av verkliga människors förfärliga öden som man använder sig av skräckfilm, till att vällustig vältra sig i fasor och låta sig skrämmas på ett tryggt och distanserat sätt. Varför behöver man sånt? (Eller är det kanske bara jag?)
Och det är ju en smula kluvet detta att läsa om hur de här männen - för de är ju män - går under under fruktansvärda omständigheter, men samtidigt har de ju valt själva. Det var ingen som tvinade dem, de har själva valt att ge sig ut i dessa vidriga klimat och de vet själva att förutsättningarna är ytterst osäkra. Vad är det för fel på dem?
Inte kan man skylla på att det inte går att föreställa sig hur det ska bli förrän man är där, för flera av dem åkte tillbaka flera gånger. Som den irländske äventyraren Shackleton som inte kunna finna någon mening med livet när han var på hemmaplan. Trots att han hade varit med om alla möjliga umbärande i Antarktis och trots att hans hälsa är dålig ger han sig ut på en sista resa och dör där han hör hemma. I Antarktis ishav.
Kapplöpningen till Sydpolen
En av de historiska färderna i Polardrömmars höga pris är Andrées ballongfärd mot Nordpolen 1897;
en gräslig resa som fascinerat mig länge och som jag läst mycket om tidigare.
I Polardrömmars höga pris hittar jag en
annan polarresa som griper mig och som jag går och tuggar länge på efteråt. Det är kapplöpningen till Sydpolen mellan
Roald Amundsen från Norge och Robert Falcon Scott från England.
Det var Amundsen
som vann och åkte hem och vältrade sig i ära och berömmelse. Amundsen intresserar mig inte. Det är inte kapplöpningen jag bryr mig om.
Den 8 mars 1912 når Amundsens expedition Tasmanien och Amundsen kan telegrafera och låta världen veta att han har nått Sydpolen.
Den 8 mars 1912 är Scott och hans kamrater på väg tillbaka efter sitt ”misslyckade” besök på polen. De lider svårt av den rekordlåga kylan. Maten börjar ta slut. De är uttröttade av att ha dragit slädarna. En av dem, Edgar Edvards, har redan dött av köld och utmattning.
Den 8 mars 1912, samma dag som Amundsen triumferar för världen, skriver Scott i sin dagbok:
”Gud hjälpe oss, jag är rädd att vi är riktigt illa ute.”
Och det är de också.
En vecka senare lämnar Lawrence Oates tältet och ger sig ut i snöstormen, han är sjuk, förvirrad och plågas av smärtorna i sina förfrusna fötter. Han blir borta en stund, säger han till sina kamrater. Han går ut och förblir borta. De återfinner aldrig hans kropp.
Nu är de tre kvar: Scott, Bowers och Wilson. Den 29 mars är det över.
Scott hinner skriva 12 avskedsbrev, till sin fru och sina nära vänner, expeditionens sponsorer (fast så hette det ju inte då), till Bowes mor och Wilsons fru. Utanpå sin dagbok skriver han: Till min änka. Breven och boken lägger han i en tygväska som han håller under armen där han ligger i sovsäcken bredvid Bowers och Wilson.
Där ligger de sedan ända till den 12 november när en räddningsexpedition finner dem.
Med i räddningsexpeditionen finns Aspley Cherry-Garrard: Bowers och Wilsons bäste vän. Han får en svår chock när han ser dem.
Tidigare under expeditionen har Cherry-Garrard gjort en riktig vansinnesutfärd (Hela expeditionen är väl i och för sig att betrakta som en vansinnesfärd.) tillsammans med Bowers och Wilson.
Stående från vänster: Oates, Scott och Edvards Sittande från vänster Bowers och Wilson |
Scott har en bättre kamera än Amundsen när han fotograferar sin grupp vid Sydpolen och det går att se ansiktena relativt tydligt. De där köldbrända ansiktena. Jag stirrar på dem där de står och sitter i snön:
Oates som några månader senare ska irra ut ur tältet sjuk och förvirrad och bli borta i stormen.
Scott själv, den som blir den sista att dö. Hur känns det att ligga ensam i ett tält ute i ingenstans och höra snöstormen ryta utanför, med sina döda kamrater bredvid sig och veta att man snart själv ska dö.
Edgars som ska bli den förste att dö.
Bowers om vilken Scott sagt att han var den starkaste man som någonsin gett sig av på en polarfärd. Wilson konstnären, biologen, expeditionens vetenskaplige chef, den galne ornitologen som tidigare under expeditionen gått 21 mil i - 50 C⁰, storm och kolmörker för att få tag i kejsarpingvinens ägg.
På bilden har de nått sitt mål med expeditionen. De har kommit fram till Sydpolen men de är inte de första där och inte ser de särskilt glada och nöjda ut på bilden. De är bittra och besvikna, frusna, hungriga och utmattade.
Snart är de också döda allihop.
Vem behöver
skräckfilmer när man kan titta på den här bilden och känna till historien bakom
den och veta vad de har framför sig. När man kan fundera på vad som rör sig i
deras huvuden just denna ögonblickssekund som fastnat på plåten, eller vad
deras anhöriga hemma tänkte i just den här sekunden.
I all korthet ... min ursprungliga kommentar var lååång ... ville jag bara säga att polarfärder och det som skrivits om sådana aldrig har intresserat mig. Inte heller andra strapatser som bergklättrares historier och djungeläventyr etc. Vet egentligen inte varför för det ääär ju fantastiskt vad människor (vissa) utsätter sig för bara för att .. för att "komma först". Det kanske inte är den enda anledningen men ändå. Att riskera så mycket för äran eller vad det nu är. Nu är jag själv ingen risktagare. Långt därifrån. Jag är en riktig fegis som inte gillar utmaningar. Åtminstone fysiska sådana. :-) Det var i alla fall väldigt intressant att läsa om sydpolsexpeditionen här på din blogg. Man kanske skulle prova på det ... att läsa menar jag. Fast det finns sååå mycket annat som lockar mer så det kommer säkert inte att bli av. Kram!
SvaraRaderaNej, jag undrar alltid vad de hade för fel de här som tyckte att det var kul att ge sig ut på sådana här resor. Vilken märklig rastlöshet de måste ha inom sig.
SvaraRaderaVad jag själv har för fel som gillar att läsa om det funderar jag inte lika mycket på. :)